10 Şubat 2016

UNESCO tarafından Dünya Radyo Günü olarak ilan edilen 13 Şubat 2015 Cumartesi günü, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ile UNESCO Türkiye Milli Komitesi’nin işbirliği ile “Olağanüstü Hal ve Felaket Durumlarında Radyo” konulu bir panel gerçekleştirilecek. Açılış konuşmalarını İLEF Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Serhan Ada’nın yapacağı panelin birinci oturumunda, AÜ İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Sezer Akarcalı, TRT Radyo Dairesi Başkanı Amber Türkmen, TOBB Üniversitesi’nden Dr. Hilmi Bengi konuşacak. İkinci Oturumda ise, İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi YK Başkanı Metin Çorabatır, Açık Radyo Programcısı Gürhan Ertür ve RTÜK Uzmanı Erdem Çakmak bilgi verecek. Panel AÜ Rektörlüğü 100. Yıl Konferans Salonunda 13 Şubat 2015 Cumartesi günü saat 14.00’te başlayacak.

Aynı zamanda, 1946 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Radyosunun kuruluş tarihi olan 13 Şubat, 2011 yılında Paris’te gerçekleştirilen UNESCO’nun 36. Genel Konferansı’nda “Dünya Radyo Günü” olarak ilan edildi. Dünya Radyo Günü, günümüzde yeryüzünde yaşayan nüfusun %95’ine ulaşabilme kapasitesine sahip, dünyanın en yaygın kitle iletişim aracına olan radyoya ilginin yeniden canlandırılması amacını taşıyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin verilerine göre, dünyadaki evlerin %75’inde bulunan radyo, günümüzde kullanılan haberleşme teknolojilerine göre nispeten basit ve masrafsız olduğu için, özellikle bütün iletişim ve ulaşım altyapısının hasar gördüğü felaketler sırasında daha yaşamsal bir iletişim ortamı oluşturuyor.

Radyonun bu özelliği nedeniyle, UNESCO 2016 yılı için Dünya Radyo Günü temasını “Olağanüstü Hal ve Felaket Durumlarında Radyo” olarak belirledi. Bu bağlamda, söz konusu gün kapsamında yapılacak yayınlarda doğal afetlerin yanında, özellikle Ortadoğu’da yaşanan savaş ve çatışmaların yol açtığı göçün göçmenler, göçmen çocuklar açısından ortaya koyduğu sorunlar işlenecek.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, 13 Şubat Dünya Radyo Günü etkinlikleri kapsamında “Olağanüstü Hal ve Felaket Durumlarında Radyo” konulu panelin yanı sıra, güney ve batı bölgelerindeki üniversitelerde bulunan İletişim Fakülteleri başta olmak üzere bütün iletişim fakülteleri radyoları ile yerel radyolarda göçün çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çeken yayınlar yapmayı hedefliyor. Ortak yayın niteliğindeki etkinlik, İletişim Fakülteleri, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) ve Anadolu Ajansının işbirliği ile gerçekleştirilecek.