30 Nisan 2015

Türkiye’de, iletişim alanında 4 yıllık eğitim veren ilk yükseköğretim kurumu olan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak, yolu fakültemizle kesişmiş, yüreğinin bir köşesinde fakültemize, belgesel sinemaya dair bir his taşıyan herkesi kuruluşumuzun 50. yıldönümü etkinlikleri kapsamında fakültemizde yapılan ilk film olan Ladik 76’nın özel gösterimine davet etmekten büyük onur duyarız. 7 Mayıs 2015 Perşembe günü saat 16.00’da Ankara Üniversitesi Mahmut Tali Öngören Sinema Salonu’nda yapılacak özel gösterime, filmin yönetmeni Güner Sarıoğlu ve yapım ekibinden Prof. Dr. Uygur Kocabaşoğlu da katılacak.

1965 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu olarak kurulan, 1992 yılında ise, İletişim Fakültesi adını alan bu kurumda çalışanlar, alanlarında ilk olmanın da getirdiği sorumluluk duygusuyla pek çok öncü çalışma gerçekleştirdi. 50. yılımızı kutlarken bu öncü çalışmalardan birini, Ladik 76’yı, hatırlatmak, tanıtmak ve daha geniş kitlelerle buluşturmak istedik. 1976 yılında gerçekleştirilen Ladik 76, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yapılan ilk belgesel film çalışmasıdır. Kurulduğu yıllarda BYYO’nun öncelikleri arasında öğrencilerine kitle iletişimi alanında uygulamalı eğitim yaptırabilecek koşulları da yaratmak vardır. Fakat, bu koşulları sağlamak o günün imkanları ile pek de kolay değildir. Bütün bu imkansızlıklara rağmen, BYYO’nun bir grup genç öğretim elemanı, Güner Sarıoğlu, Nilgün Abisel ve Uygur Kocabaşoğlu bir araya gelerek, sonraları İletişim Fakültesi’ne dönüşecek okulun, önemli faaliyet alanlarından biri haline gelecek belgesel film çalışmalarının ilkini gerçekleştirdiler. Biz de 50 yılımız dolayısıyla, Ladik 76’nın 35 mm kopyasını ilk kez TRT’nin desteği ile dijital ortama aktardık. Özel gösterim sonunda, katılanlara koleksiyonlarında bulundurmak üzere filmin birer kopyasını da takdim edeceğiz.

Prof. Dr. Abdülrezak Altun