« Ders Kataloğuna Geri Dön
  • %40 Ara sınav
  • %60 Final

DERSİN AMAÇLARI

İşitsel ve görsel her türlü niteleme ve tanımlamada kullanılan kavramların tanıtılmasıdır.

DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI

• Ses ve görüntüyle ilgili temel kavramları tanımlar.
  • Söz konusu kavramların disiplinlerarası ilişkilerini değerlendirir.
  • Güncel görsel ve işitsel medya endüstrisini oluşturan teknolojik araçları ve süreçleri tanımlar.
  • Görsel ve işitsel medyanın üretim süreçlerindeki temel unsurları tanımlar
  • Görsel ve işitsel alandaki gelişmeleri, yeni yaklaşım, araştırma ve bilgileri tanır.

DERSİN KARŞILADIĞI PROGRAM YETERLİLİKLERİ

• PY-1: Yerel, ulusal ve ulusötesi düzeyde siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal işleyişin kavranmasını sağlayacak disiplinlerarası bir bilgi ve yaklaşıma sahip olur.
  • PY-5: Güncel görsel-işitsel medya endüstrisini oluşturan teknolojik araçlar ve süreçler hakkında bilgi sahibi olur ve alanın temel araçlarını kullanır.
  • PY-6: Görsel ve işitsel medyanın üretim süreçlerindeki temel unsurlar ve aşamalar hakkında bilgi sahibi olur.
  • PY-7: Başta görsel işitsel alanlarla ilgili olmak üzere tüm toplumsal olay ve olguları kavramsallaştırma ve analiz etme becerisine sahip olur; kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir.
  • PY-18: Sosyal bilimler, iletişim ve film çalışmaları alanlarındaki gelişmeleri, yeni yaklaşım, araştırma ve bilgileri takip eder ve eleştirel bir şekilde değerlendirebilir.

HAFTALIK DERS İÇERİĞİ

• 1.hafta Ders hakkında bilgiler. Sonraki dönemlerde yer alan televizyon ve radyo dersleri hakkında açıklamalar.
  • 2.hafta Ses kaydı, radyo ve filmin hızlı tarihi ve gelişimi. Televizyonun icadı. Video gösterimi: “Inventions” belgeselinin “Television” bölümü.
  • 3.hafta Film kamerasının çalışma prensibi “aralıklı hareket” ve perfore. Film türleri, reversal, negatif, 8 mm, 16 mm, 35 mm. Film kamerası ve ses kuşağı, tekli ses, çiftli ses. Diyafram, örtücü, pozometre, mercekler. Tripod.
  • 4.hafta Elektronik kameranın tarihi, yapısı, tüpler, CCD, camcorder. Görüntünün toplanması, pixel, RGB, taramalı sistem, PAL/Secam/NTSC. Kamera türleri, ENG/EFP kameralar, çekim ölçekleri, kamera açıları ve hareketleri; 4:3/16:9 oranları.
  • 5.hafta Görüntünün kaydı, analog/dijital kayıt, amatör/yarı-profesyonel/profesyonel formatlar. Video: Secret Life of Machines belgeselinin “Video Recorder” bölümü.
  • 6.hafta VİZE SINAVLARI
  • 7.hafta VİZE SINAVLARI
  • 8.hafta Sesin teknik özellikleri, ses kaynakları, mikrofon tipleri, ses mikserleri, ses kaydı, multitrack kayıt, mono/stereo, efekt, aktüel ses, diyaloglar, dubbing/ADR, müzik, soundtrack.
  • 9.hafta Işık kaynakları, gün ışığı/yapay ışık, renk ısıları, ışığın kontrolü, filtreler, ışıklandırma/aydınlatma, aydınlatma türleri, beyaz ayarı.
  • 10.hafta Yapım süreci ve aşamaları. Yapımda kim ne iş yapar?
  • 11.hafta Yapım yöntemleri, dış çekim, mekanda çekim, canlı yapım, kayıt için yapım, tek kameralı yapım, devamlılık, aks çizgisi, çok kameralı yapım.
  • 12.hafta Stüdyo yerleşimi, reji, yer planı, görevler, stüdyo yönetmeni, el işaretleri, sunucu, prompter, intercom, IFB. “Switching”, miks ve efektler, DSK, “key”ler, “bus”lar, “preview/program”, CCU, karakter jeneratörü. Video gösterimi: “TV Studio”.
  • 13.hafta Video kurgu/montaj neye yarar? Kurgu yöntemleri, kurgunun aşamaları, time-code, geçişler, color-correction.
  • 14.hafta Yayının alıcılara ulaşması, ana kumanda/devamlılık, yayın planlama, frekans spektrumu, UHF-VHF, uydu yayını, DTH, uplink, downlink, transponder, kablolu televizyon, headend, dijital televizyon, DAB, DVB, DTT, HDTV, genişbant.
  • 15.hafta FİNAL SINAVLARI

KAYNAKLAR

• Çaplı ve Çelenk (1996) Temel Kavramlar Ders Notları.
  • Mascelli, Joseph V. (2002) Sinemanın 5 Temel Öğesi, İmge: Ankara.
  • Kafalı, Nadi (2000) Televizyonda Kameramanlık, Ümit: Ankara.
  • Rea, Peter; Irving, David (2004) Sinema ve Videoda Kısa Film (3 Kitap), Es Yayınları: İstanbul.
  • Küçükerdoğan, B.; Yavuz, T.; Zengin, İ (2005) Video ve Film Kurgusuna Giriş, Es Yayınları: İstanbul.
  • Cereci, Sedat (2001) Televizyon Program Yapımı, Metropol: İstanbul.