25 Mayıs 2015

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde 2007 yılından beri yürütülen Ayrımcılığa Karşı Dersler’in bir parçası olan “Ayrımcılığa Karşı İlef Evrim Alataş Ödülü”nün beşincisi 29.05.2015 Cuma günü saat 15.30’da başlayacak törenle gazeteci yazar Pınar Öğünç’e veriliyor.

Dersi alan öğrencilerimizin verdiği oylarla belirlenen Evrim Alataş Ödülü’ne bu yıl Pınar Öğünç layık görüldü. İlef’in kuruluşundan bu yana sürdürdüğü ayrımcılığa karşı tutumunun ve ayrımcılıktan, nefret söyleminden arınmış bir medya için gösterdiği çabanın bir parçası olan ödül törenine tüm öğrencilerimizin katılımını bekliyoruz. Ayrıca ödül töreni,

http://livestream.com/accounts/1067931/events/4069781 adresinden canlı olarak yayınlanacak.

Evrim Alataş kimdir

1976 yılında Malatya’nın Akçadağ ilçesinin Gölpınar köyünde Alevi-Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokula doğduğu köyde devam ettikten sonra eğitimini İstanbul’da sürdürdü. 1994 yılında gazeteciliğe başladı. Sırasıyla Yeni Politika, Demokrasi, Özgür Bakış, Ülkede Özgür Gündem gibi gazetelerde muhabir ve sonrasında da editör olarak görev aldı. Ardından Evrensel Gazetesi, Birgün ve Özgür Politika’da aralıklarla köşe yazarlığı yaptı. Esmer Dergisi, Birikim, Amargi, Siyahi ve Tiroj başta olmak üzere birçok dergide makaleleri yayınlanan Alataş, Radikal Gazetesi’nin “Radikal İki” adlı pazar ekinde ve en son Taraf Gazetesi’nde “Kürtler Vadisi” isimli köşesinde yazılar yazdı. Türkiye’nin temel meselesi olan Kürt meselesi ve Kürt halkının sorunlarıyla yakından ilgilendi.

“Mayoz Bölünme Hikâyeleri” adlı kitabı 2003 yılında Aram Yayınları tarafından yayımlandı. Yazdığı ve katkıda bulunduğu kitaplarında Kürt coğrafyasında yaşanan çatışmalı dönemin traji-komik öykülerini derleyerek bir kara mizah yaratmıştır.

Sinema yönetmeni Miraz Bezar’la birlikte, Diyarbakır üzerinden Kürt dünyasını ve savaş mağduru çocukları konu edinen bir hikâye oluşturdu. “Min Dît” (Ben Gördüm) adıyla uzun metrajlı çekilen filmin galası 2009 baharında Diyarbakır’da yapıldı. 46. Altın Portakal Film Festivali’ne katılan film, Behlül Dal En iyi Öykü Ödülü’ne layık görüldü.

Alataş’ın “Her Dağın Gölgesi Deniz’e Düşer” adıyla kaleme aldığı çalışması 2009 yılının Ağustos ayında İletişim Yayınları’ndan çıktı.

Evrim Alataş, 12 Nisan 2010 tarihinde uzun süredir mücadele ettiği kanser hastalığına yenilerek Diyarbakır’da bulunan evinde yaşama veda etti. Evrim Alataş’ın cenazesi, Diyarbakır’da düzenlenen törenin ardından vasiyeti üzerine doğduğu köy Gölpınar’da toprağa verildi.

Pınar Öğünç kimdir

1975 İstanbul doğumlu olan Öğünç, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası ilişkiler mezunudur. 1997 yılından beri çeşitli gazete ve dergilerde muhabir, editör, köşe yazarı olarak çalışıyor.